Internet Kategori Arşivi

Destek Talebi

// 10 Nisan 2012 // 1 Yorum » // Delphi, Internet, Programlama

Delphinin web servis konusunda WS-Security 1.1 , WS-Trust 1.3 , WS-SecurityPolicy 1.2 standartlarina destek vermesi icin asagidaki linkten destek oylarinizi bekliyoruz. (max 10 puan verebiliyorsunuz)

http://qc.embarcadero.com/wc/qcmain.aspx?d=104755

Delphi & Windows Firewall

// 7 Haziran 2009 // 8 Yorum » // Delphi, Internet, İşletim Sistemi, Programlama

Firewall temel anlamı ile işletim sistemlerini daha güvenli kılmak için tasarlanmış programlardır.Modern işletim sistemlerinin hemen hemen hepsinde gömülü olarak bulunan bir firewall vardır. Güvenlik duvarı, ateş duvarı gibi isimler alan firewall’lar; makinamızda çalışan uygulamaların internete çıkışlarını denetleyen, dışarıdan içeri gelen TCP/UDP paketlerini çeşitli kurallara göre filtrelemeye çalışan uygulamalardır. Kimi zamanlarda yazdığımız uygulamalar, firewall’lar tarafından güvensiz içerik olarak algılanırlar ve blok edilmeye çalışılırlar. Eğer programınız network ortamında çalışıyor ve ortam bilgisayarları ile çeşitli protokoller üzerinden haberleşiyor ise, yada programınız internet’e erişmek durumunda ise; firewall’larla sıkıntı yaşamış olabilirsiniz.

Yazdığınız bir uygulamanın, uygulamayı geliştirdiğiniz makinada çalıştığı, ancak müşterinin makinasında çalışmadığı; yada erişmek istediğiniz network kaynaklarına erişemediği, internete çıkamadığı durumlarla karşılaştı iseniz, bu makalemizden istifade edebilirsiniz demektir. İşletim sistemi ile birlikte gelen Windows Firewall, nispeten basit bir güvenlik duvarı. Pek fazla ayarı ve detayı yok, ancak yine de paralı muadillerinin yaptıklarını mümkün mertebe yerine getiren bir program.

Bizim makalemiz, işletim sistemi ile birlikte gelen güvenlik duvarının programlanmasına yönelik olacak. Sizde taktir edersiniz ki, piyasada gerek donanımsal gerekse de yazılımsal pek çok farklı firewall mevcut, bizim yazacaklarımız onlara destek vermiyor olacak.

firewall_delphi_1
(more…)

Delphi ve Google Maps API

// 6 Haziran 2009 // 40 Yorum » // Delphi, Internet, Programlama

google_maps Hepimizin bildiği üzere Google arama motorunun popüler haritalama hizmetidir Google Maps. Gelişen teknoloji ile iyice küçülen dünyamızı evlerinizde gözlerinizin önüne getiren faydalı bir hizmet. Hizmete girmesinden kısa bir zaman sonra popülerliğini arttıran Google Map, sunduğu API’ler ile daha da yaygınlaşacağa benzer.

Artık hemen hemen her web sitesinde bir Google Map haritasına rastlamak mümkün. Ancak masaüstü uygulamalarda emsaline pek rastlanılmıyor henüz. Bizim makalemizin konusu ise masaüstü uygulamalarda Google Maps API’lerini kullanmak. Devasa bir hizmet kütüphanesi olma yolunda hızla ilerleyen Google Maps’in tüm özelliklerini detaylıca anlatmamız elbette mümkün değil; ancak makelemiz, Delphi’de TWebBrowser nesnesi vasıtası ile Google MAP API’lerinin kullanımını ve JavaScript – Delphi interaktif haberleşmesini anlatacak.

Makalemizi okumakta ilerlemeden evvel, Delphi & JavaScript Kardeşliği isimli makalemizi okumanız faydalı olacaktır. Google’ın bizlere sunduğu bu harita hizmeti ile haberleşmenin temellerini “Delphi & JavaScript Kardeşliği” isimli makalemizde anlattığımız için bu kısımda haritalama hizmetini kullanacak olan JavaScript sınıf tanımını, bu sınıfın Delphi altından kullanımını ve karşılıklı etkileşimini göstereceğim.
(more…)

Delphi & JavaScript Kardeşliği

// 1 Haziran 2009 // 7 Yorum » // Delphi, Internet, Programlama

Son zamanlarda bir raporlama aracının Delphi’ye adaptasyonu ile uğraşıyorum. Bu aracın adı Fusion Charts. Son derece şık ve yetenekli bir araç. Arka planında Flash animasyonları kullanan, kendisine veriyi XML üzerinden alabilen , HTML & JavaScript kullanarak flash nesnelerinin erişimine müsaade eden bir raporlama aracı. Bu hali ile Fusion Charts aracı; Delphi üzerinde TWebBrowser nesnesi vasıtası ile rahatlıkla kullanılabiliyor. Yeterki uygulamanızın çalıştığı klasörde ihtiyaç duyduğu dosyalar olsun. Benim ileride yazacağım Fusion Charts & Delphi entegrasyonunda XML, HTML ve JavaScript dosyalarına gerek olmayacak. Ama bu raporlama aracı üzerinde çalışırken, JavaScript’e amiyane tabir ile biraz bulaşmak durumunda kaldım.

Meraklı bir mizacım olduğu için, Delphi üzerinde TWebBrowser nesnesi vasıtası ile bir JavaScript sınıfını yada metodunu kullanıp kullanamayacağımı araştırdım. Ve gördüm ki, bizim sevgili Delphi’mizin yapamayacağı şey yok :) Delphi üzerinden TWebBrowser nesnesi vasıtası ile(daha doğru bir ifade ile COM vasıtası ile) JavaScript’e ulaşmak ve JavaScript kodları çalıştırmak mümkün. Öncelikle söylemek isterim ki; JavaScript konusunda pek bilgili sayılmam. Dolayısı ile yazacağım örnekler sizlere basit gelirse yahut bazı hatalarım olursa şimdiden affınıza sığınırım.

Herşeyden evvel, TWebBrowser nesnesi kendisine yükleyeceği bir HTML dosya alır. Bu dosya disk üzerinde yada internet üzerinde bir yerdedir ve TWebBrowser’ın Navigate metoduna parametre olarak aktarılır. Navigate metodu, kendisine verilen HTML dosyayı yada linkin gösterdiği verileri parse eder ve TWebBrowser üzerinde gösterir. Buraya kadar herşey normal. Lâkin ben yapım gereği disk üzerinde bulunan dosyalar ile çalışmayı pek sevmem. Bu dosyaların bozulabilme ihtimalleri yada silinebilme ihtimallerinin olması programınızın doğru çalışmasını engelleyeceği için dosya erişimli yöntemlerden mümkün mertebe uzak kalmanızı tavsiye ederim. Bu bağlamda yaptığım araştırma sonucu, pek çok kaynakta HTML kaynak kodlarının herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymadan TWebBrowser nesnesinde gösterilebildiğini öğrendim. Bulduğum metod aşağıdaki gibidir:

procedure LoadHTML(WebBrowser: TWebBrowser; HTMLCode: String);
var
  sl: TStringList;
  ms: TMemoryStream;
begin
  WebBrowser.Navigate('about:blank') ;

  if Assigned(WebBrowser.Document) then
  begin
     sl := TStringList.Create;
     try
        ms := TMemoryStream.Create;
        try
           sl.Text := HTMLCode;
           sl.SaveToStream(ms);
           ms.Seek(0, 0);
           (WebBrowser.Document as IPersistStreamInit).Load(TStreamAdapter.Create(ms));
        finally
           ms.Free;
        end;
     finally
        sl.Free;
     end;
  end;
end;

(more…)

TIdHTTP Partial Download(Parça Parça Download)

// 30 Mayıs 2009 // 20 Yorum » // Delphi, Internet, Programlama

Hemen hemen hergün internetten birşeyler indirip duruyoruz. Kimi zaman çeşitli resim dosyaları, kimi zaman videolar kimi zamanda işimizle alakalı yada değil başka materyaller. Bu dosyaları bilgisayarımıza indirirken çoğu zaman indirme yönetici programlarından istifade ediyoruz. FlashGet, GetRight gibi. Bu programların indirilecek dosyayı bir kaç parça halinde indirme özellikleri olduğu gibi, herhangi bir bağlantı sorununda kaldıkları yerden devam edebilme gibi akıllı özellikleri var. Bizlerin onları tercih etmesindeki yegane neden de bu zaten. Peki hiç düşündünüz mü, internetten bir dosya bir kaç parça halinde nasıl indirilebiliyor ? Yada indirme işleminde sorun olduğunda kalınan yerden indirmeye nasıl devam edilebiliyor ?

Bir önceki makalemde BITS konusunu ele almıştım. BITS’de dosyalarımızı sessiz sedasız indirme yeteneğine sahipti. Aynı zamanda kaldığı yerden devam da edebiliyordu. Ancak arka planda ne gibi bir teknoloji kullandığı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Nasıl yapıyor da internet üzerindeki bir dosyayı belirli bir yerinden okumaya başlayabiliyordu.. Aynı sorular diğer indirme yöneticileri için de sorulabilir elbette. İşte bu makalemizde bu konuya biraz ışık tutmaya çalışacağız. Ben sizlerle paylaşacağım örneğimde aşağıda göreceğiniz resim dosyasını bilgisayarıma indirmeye çalışacağım. Siz başka bir kaynak üzerindeki herhangi bir dosyayı deneyebilirsiniz. İşte indireceğimiz dosya ;)

turboman
(more…)